Heb je het nieuws een beetje gevolgd, de afgelopen week? Er was van alles te doen en te volgen, maar ik werd vooral getroffen door het bericht van de overwinning van Milieudefensie op Shell, waar de bijgaande foto bij hoort. Milieudefensie won vorige week de grote rechtszaak tegen Shell over het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. Donald Pols, sinds 5 jaar directeur van Milieudefensie, vertegenwoordigde zijn organisatie in deze unieke zaak en werd gekiekt vlak na de uitspraak van de rechter. En de blijdschap over die uitspraak spat echt van deze foto!

We zien iemand die blij is. Superblij. Zijn gebalde vuisten, zo te zien op weg naar een beweging omhoog, zijn een onbewuste reactie op “winst”; een voetballer die scoort, een hardloper die de finish bereikt – bij een overwinning gaan de gebalde vuisten de lucht in. Kijk maar ‘es op dit interessante filmpje van Amy Cuddy, genaamd “powerposes” https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_may_shape_who_you_are (vooral vanaf 10.19!) en verbaas je over het effect van je fysieke houding op de indruk die je op anderen maakt.

De overwinning die Donald hier behaalde, was niet aan fysieke prestaties te danken. Zijn overwinning was het gevolg van principes, en daar keihard voor werken. Vasthoudend zijn aan zijn overtuigingen, het belang van de goede zaak dienen, zich daarvoor verantwoordelijk weten en zich echt eigenaar voelen van dat wat er gedaan moet worden. Geweldig, als je baan zó bij je past. En jij bij je baan, natuurlijk. En helemaal als je je doelen dan behaalt, en daar de erkenning voor krijgt. Juichen, en je vuisten in de lucht!

Hoe zit dat eigenlijk met jouw werk? Ben je nog blij? Heb je nog het gevoel dat je bezig bent met iets dat voor jou belangrijk en van waarde is? Heb je dat gevoel van een “overwinningsroes” nog, zo van tijd tot tijd? En, heel belangrijk voor je werkgeluk, heb je zelf genoeg “regelcapaciteit”, verantwoordelijkheid en invloed om je werk te organiseren zoals jij dat wilt? Als het antwoord volmondig “ja” is: Prachtig! Van harte gefeliciteerd! Waarschijnlijk kun je dan ook genieten van overwinningen en succes, net als Donald Pols op de foto. Is je “ja” wat minder volmondig? Denk dan ‘es goed na over je persoonlijke waarden, en de mate waarin die in jouw werk aan bod kunnen komen. Breng je talenten in kaart, en kijk goed hoe je die kunt inzetten in je werk. Heb je daar een duwtje in de rug, wat inspiratie of concrete hulp bij nodig? Dan is er van alles mogelijk. Denk eens aan een loopbaantraject. Zoek eens op internet op thema’s als werkgeluk, inspiratie of bevlogenheid en je vindt allerlei interessant leesvoer. Doe er je voordeel mee. Óp naar dat fijne gevoel van overwinning!