Misschien is het wel onderdeel van wat ik het “ondernemersgen” noem, dat ik altijd bruis van de ideeën en plannetjes, die erom vragen om uitgewerkt en uitgebroed te worden. Helaas heb ook ik maar 24 uur in een etmaal, en weliswaar energie & brainwaves te over, maar dus regelmatig tijd te kort. Dat betekent kiezen! En hoe moeilijk is dat….
Keuzes maken kan een stressvolle bezigheid zijn, en we doen het vrijwel constant. Meer keuzes betekent immers meer mogelijkheden, maar ook meer twijfel. Actie is, zoals zo vaak in het leven, altijd beter dan niks doen. Dus: Toch die knoop doorhakken, en een besluit nemen. Het helpt om je te realiseren dat niets definitief is (ook al denk je soms van wel…); vrijwel altijd is er een mogelijkheid om terug te komen op eerder gemaakte keuzes. Achteraf tóch geen haalbare kaart? Pas je besluit dan aan, en maak een andere keuze.
Een planning maken kan ook helpen bij het bepalen waarvoor je kiest. Maak, op een echt vel papier (flipover!) een tijdschema. In mijn geval: Een overzicht met 12 vakken, voor elke maand van het jaar eentje. Noteer al je plannetjes in twee of drie steekwoorden op geeltjes, en verdeel die over de 12 vakken. Dat schept overzicht, en maakt in één oogopslag helder wat wanneer wel of niet te realiseren is. Of waar aanpassen, uitstellen of verplaatsen van je plannen een goed idee is, zodat ’t opeens wél haalbaar wordt.
Jaren geleden las ik ergens een theorie over “de 3 P’s”. Deze P’s staan voor Poen, Pret en Prestige – het idee is dat altijd ten minste 2 van de 3 P’s in jouw keuze aan bod moeten komen. Levert je plan je Poen en Prestige (aanzien, strategisch voordeel, leermogelijkheden)? Dan kun je je een klein beetje minder Pret wel veroorloven. Levert het alleen maar Pret, maar verdien je er te weinig mee en leer je er ook nog ‘es niks van? Dan wordt de bodem wel erg dun. Enzovoort. Ik pas deze 2-van-de-3-P’s-theorie op veel dilemma’s toe en, eerlijk is eerlijk, ik kom zelden bedrogen uit.
En tot slot: Kiezen doen we natuurlijk niet alleen in ons werk. Wanneer je nadenkt over hoe je je leven wilt leven, zul je ook regelmatig keuzes moeten maken. Ook daarbij kunnen de drie P’s, in aangepaste vorm weliswaar, goed van pas komen. Wanneer je keuze voldoet aan de onderstaande criteria, kun je bijna niet verkeerd kiezen. Daarom deze drie tips bij algemene keuzestress:
- Je wordt er blijer van, zowel vooraf als achteraf;
- Je bent er goed in;
- Je draagt iets bij aan de wereld om je heen.
Meer weten? Dan raad ik je het boek “De paradox van Keuzes” van de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz aan. Alleen nog even kiezen wanneer je dat gaat lezen 😉