“Ik mag nu vanwege de wet- en regelgeving alleen nog maar kleine hapjes doen van mijn oorspronkelijke werk”, verzuchtte ze. Laten we haar Nicole noemen. We voerden een kennismakingsgesprek nadat ze had gebeld om een afspraak te maken. Ze wil graag onderzoeken wat voor ander werk ze kan gaan doen. Want zoals het nu gaat, zo vindt ze het niet leuk meer. Ze is een ervaren medewerkster, al meer dan 15 jaar werkzaam in de analyse van fraudes bij een grote dienstverlener op de Veluwe. Bij haar werkgever is het werk onlangs efficiënter, leaner en meaner georganiseerd. Dat betekent dat taken zijn opgeknipt en verantwoordelijkheden zijn veranderd. Heel efficiënt inderdaad. Maar voor haar -en veel van haar collega’s- wel minder boeiend, interessant en leerzaam.

Haar verhaal bracht me terug naar mijn boek “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk”, dat in 2015 verscheen (ISBN 978-94-6203-895-0). Daarin beschrijf ik hoe je, ook in een groot bedrijf als Nicole’s werkgever is, het werk tóch kleinschalig kunt organiseren – zoals ze het daar voor de reorganisatie ook deden, overigens…. Dat heeft namelijk veel invloed op de betrokkenheid en het werkplezier van je medewerkers. En hoe komt dat nou precies?

Met “kleinschalig organiseren” bedoelen we dat “alle betrokkenen in een gezamenlijk proces van voortbrenging (kunnen) zien welke andere deelnemers met welke ander processtap bezig zijn”. Dat gaat dus niet over aantallen of omvang. Kleinschaligheid gaat niet over omvang, maar over aandacht. Grootschalige aanpak is moeilijker te beheersen, vraagt om controle die kostbaar is en die flexibiliteit en bewegingsvrijheid in de weg staat. Precies dat wat Nicole zo mist in haar huidige werk. Het bemoeilijkt daardoor de invloed, regelcapaciteit, verantwoordelijkheid en bevlogenheid van medewerkers. En uit tal van onderzoek blijkt al jarenlang dat precies dát leidt tot werkgeluk. Gelukkige werknemers, met positieve emoties, leveren een kwalitatief betere bijdrage, verzuimen minder, verkopen meer, maken minder fouten en er is minder verloop (bron: Gallup). Misschien is het minder efficiënt om werk kleinschalig te organiseren, maar weegt dat niet op tegen al deze voordelen?

Hoe dan ook, Nicole gaat op zoek. Eerst goed kijken wie ze is, wat ze kan, wil en weet. En dan op weg naar die andere baan, die beter past bij haar kwaliteiten en die voldoet aan haar behoefte aan eigen invloed en verantwoordelijkheid. Dat gaat haar zeker lukken in deze krappe arbeidsmarkt, waarin de banen voor het oprapen liggen.