“Werkdruk loopt op door personeelsgebrek, aantal vacatures op recordhoogte”. Dat kopte NOS Nieuws op 17 augustus.
Het aantal openstaande vacatures stijgt, terwijl het aantal werkzoekenden daalt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind 2021 waren er 106 vacatures voor elke 100 werkzoekenden. En het tweede kwartaal van 2022 is dat opgelopen naar maar liefst 143 per 100 werkzoekenden. Er zijn in datzelfde kwartaal maar liefst zo’n 16.000 vacatures bijgekomen, en de werkloosheid is sinds 2003 niet meer zo laag geweest. Vooral in de handel, zorg en de zakelijke dienstverlening staan al lang veel vacatures open.
Zoveel vacatures erbij. Die zijn alleen op te lossen als er opeens 16.000 werkzoekenden bij zouden komen. Die dan ook nog naadloos in al die banen moeten passen. Of een plotselinge, enorme “reshuffle” op de arbeidsmarkt, waarbij iedereen die al jarenlang ergens comfortabel aan het werk is, nu opééns zin heeft in wat nieuws. Een overstap overweegt en toe is aan een andere werkgever. Gaat allemaal niet gebeuren, natuurlijk. Zelfs de roep om hogere salarissen in bijvoorbeeld zorg en onderwijs zullen, hoewel misschien nog zo terecht, niet opeens een heleboel geschikte artsen, verpleegkundigen of leraren opleveren. Kijk naar onze bevolkingsopbouw: We vergrijzen, de beroepsbevolking slinkt, er zijn gewoon minder mensen die het werk moeten verzetten. En vergeet ook de “frictiewerkloosheid” niet; het verschijnsel dat werkzoekenden wel willen, maar niet zomaar “passen” op de vacatures omdat die om andere competenties vragen.
En toch adviseren allerlei goeroes je over de optimale vacaturetekst. Of hoe je jezelf als werkgever in de kijker speelt. Willen recruiters graag met jouw vacatures aan de slag, om in veel gevallen ondanks hun grote inspanning toch ook niet zomaar de gedroomde kandidaat uit de hoge hoed te kunnen toveren. Ik roep graag, een beetje chargerend: “stop met zoeken!”. Stop ermee om met een lampje in ieder hoekje te gaan kijken of er heel misschien, ergens, toch nog iemand is die bij jou wil werken. Want weet je? Degene die dat wil en kan, heeft zich allang bij je gemeld. Volgens mij wordt het tijd om te onderzoeken of het werk in je bedrijf niet anders moet. Kijk of je het anders kunt organiseren. Wat je kunt afschaffen, uitbesteden, samenvoegen. Waar technologie je kan helpen. Wat je kunt automatiseren. Of zelfsturing voor jou een oplossing is. Tijd voor verandering dus. Want als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd krijgt.
Zijn jullie daar al mee bezig in je bedrijf, of je team? Dat zou pas groot en NOS-waardig nieuws zijn! Ik zou het erg interessant vinden om van je te horen – dat mag via langenberg@adviesinverandering.nl.