Verdiende beroepserkenning!

De afgelopen jaren was er eigenlijk iets vreemds aan de hand, in Nederland-Loopbaanland. Al jarenlang bestaat het Career Management Institute (CMI) dat zich wereldwijd inzet voor professionalisering en erkenning van het loopbaanvak. CMI kent al jarenlang keurmerken toe aan loopbaanadviseurs, in maar liefst 3 categorieën: A, B en C. En vanaf 2011 doet ook Noloc dat; de (Nederlandse) Beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches voert sinds 10 jaar een Beroepsregister van erkende loopbaanprofs. En daarmee was de verwarring compleet: Maar liefst 4 verschillende keurmerken in ons kleine land! Dat moest anders.

Vanaf 1 januari jl. zijn al die verschillende erkenningen samengevoegd tot één keurmerk, en kun je iedereen die zich professioneel met het loopbaanvak bezighoudt, voldoet aan de eisen van het beroepsprofiel én de procedure van erkenning met goed gevolg heeft doorlopen, terugvinden in het Beroepsregister (https://www.noloc.nl). Daar kun je een loopbaanadviseur zoeken die de beschermde titel “Register Loopbaanprofessional” mag voeren, zodat je zeker weet dat je met een vakspecialist te maken hebt. Zaken als verplichte intervisie, permanente educatie, periodieke hercertificering, een stevig competentieprofiel, ethische code en een klachtenregister zijn voortaan goed geregeld voor álle erkende loopbaanadviseurs. En dat is goed nieuws voor onze klanten!

Erkende loopbaanprofessionals zetten zich in op het brede gebied van loopbaanontwikkeling. Voor individuele medewerkers, door middel van loopbaanadvies, jobcoaching, outplacement, re-integratie of carrière coaching. Maar ook door het begeleiden van loopbaanontwikkeltrajecten in het kader van organisatieontwikkeling, of het zijn van een strategisch loopbaanpartner voor directie en management (bron: website Noloc).

Ik ben trots om achter de schermen te hebben mogen meewerken aan deze ontwikkeling, vanuit mijn rol als Noloc-mentor. In de afgelopen jaren heb ik een groeiende groep loopbaanadviseurs begeleid op weg naar hun certificering en erkenning, en zodoende meegebouwd aan de professionalisering van ons mooie loopbaanvak.

Als kers op de taart ontving ik zelf onlangs ook het nieuwe certificaat, dat ik natuurlijk prominent aan de muur van mijn kantoor ga hangen – en dat mij het recht geeft om voortaan, vol trots, de titel “RL” (Register Loopbaanprofessional) te mogen voeren!

Benieuwd wat je mag verwachten van zo’n RL? Laat maar weten, stel je vraag, of maak een vrijblijvende afspraak. Ik denk graag met je mee.