“Jemig, er zijn al zoveel coaches!”, hoor ik regelmatig om me heen. En dat klopt ook. Dus ik beaam het. En breng ook graag een nuancering aan.
Wie mijn blogs al wat langer leest, weet dat ik graag een lans breek voor het coachvak. Voor het ambacht, wat het volgens mij écht is. Waarvoor levenservaring nodig is. Een serieuze opleiding. Vlieguren maken. En vervolgens het laten toetsen van dat totaalpakketje, uitmondend in een onafhankelijke certificering door bijvoorbeeld Nobco of Noloc. Niet omdat je van die certificering nou een betere coach wordt. Maar wel omdat je daarmee als professional het beroep op de kaart zet en het kaf van het koren scheidt. En daarmee je cliënten en je opdrachtgevers helpt om goede keuzes te maken, en de beste coaching in te schakelen. Daarom werk ik ook als mentor voor Noloc; startende loopbaancoaches helpen bij het opbouwen van hun portfolio en het verkrijgen van hun certificering. Maar dat terzijde.
En (bijna) al die coaches hebben werk, kennelijk. Gekscherend wordt wel eens beweerd dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht. Kan best. Hangt van je definitie van coaching af natuurlijk. Want iemand die zelf een burn-out heeft gehad, kan misschien vanuit zijn of haar ervaring prima wat tips of adviezen geven aan iemand die hier ook mee kampt. Zelf zou ik dat niet direct “coaching” noemen, hoe waardevol die tips ook kunnen zijn. Net zoals iemand die welwillend met je meekijkt naar jouw CV, niet vanzelfsprekend een loopbaancoach is.
Maar waarvoor kloppen mensen nou zoal aan bij een coach? Psychologie Magazine onderzocht dat, en publiceerde eind 2019 een top 5. Recent kwam ik dat lijstje weer ergens tegen. Kijk er maar eens naar:
- Stress en burn-out (30%)*
- Vinden van passend werk (30%)
- Werk-privébalans (24%)
- Assertiviteit (mening geven, grenzen stellen) 20%
- Minder perfectionisme (milder worden, naar jezelf en/of anderen) (18%)
(* het totaal bedraagt meer dan 100%, doordat mensen vaak meerdere coachvragen hebben)
Herken je er iets in? Ik wel. Zowel vanuit mijn eigen 20+ jaren coachervaring als vanuit mijn persoonlijke leven. Want in ieders leven, ook dat van een coach, komen dit soort dilemma’s langs. Misschien goed om te weten dat je dus niet de enige bent. En: dat je prima bij een coach terecht kunt, als je een deskundige sparringpartner, steun in de rug, of confronterende spiegel wilt. Zoek (en check via Noloc of Nobco) een professional, maak een kennismakingsafspraak, en kijk of je vertrouwen en een klik voelt. En gun jezelf vervolgens een fijn, goed, leerzaam en nuttig coachtraject. Daar knap je altijd van op.