Werk zal altijd een factor van belang blijven. Mensen verdienen er hun geld mee, maar ook zingeving, ontwikkeling, meedoen, sociale kontakten en onafhankelijkheid zijn “opbrengst” van werk. Om ook in de toekomst te kunnen blijven meedoen, wordt in veel bedrijven dan ook al jaren ingezet op competentieontwikkeling. Een competentie wordt bepaald door kennis, persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en drijfveren. Organisaties maken competentieprofielen zodat helder is welke verwachtingen zij hebben van hun medewerkers in verschillende functies. So far so good. Maar hoe toekomstbestendig zijn competenties?

Vorig jaar maakte het World Economic Forum een helder overzicht van de Top 10 Skills die de arbeidsmarkt in 2025 van ons vraagt. Skills maken dat je in staat bent om je baan uit te voeren. Je kunt ze ontwikkelen door training en ervaring, en soft-skills vormen een belangrijke aanvulling op hard-skills. Het overzicht van het WEF* maakt duidelijk waar het zwaartepunt ligt: 8 van de 10 betreffen soft-skills (persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden) en slechts 2 zijn functionele of technische hard-skills. Het devies is dus om te werken aan het ontwikkelen van je skills om ook in 2025 succesvol te kunnen zijn in je baan en op de arbeidsmarkt. En dat is al over drie jaar!

Als werkgever heb je een cruciale rol in het employable houden van je medewerkers. Leren en ontwikkelen doe je immers samen. Help je medewerkers om zelf regie over hun eigen ontwikkeling te pakken en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. Een echte “werkondernemer” stippelt zijn/haar toekomst zelf uit en neemt initiatief om talent, skills en drijfveren optimaal in te zetten. En: Natuurlijk geldt dat ook voor de werkgever, manager of HR-professional zelf.

Leren en ontwikkelen
Hoe doe je dat nou, het stimuleren van ontwikkeling in je bedrijf? Drie concrete tips:

  1. Zorg voor een heldere visie op trends en ontwikkeling van je medewerkers, die je verbindt aan je bedrijfsstrategie en communiceer die;
  2. Geef medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheid om het werk op hun manier uit te voeren (daar heb je ze voor aangenomen, toch?);
  3. Investeer in het voeren van “het goede gesprek” over functioneren en groei met je medewerkers.

Meer weten? Neem dan kontakt met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We adviseren je graag over ondersteuning, training, concrete acties en eventuele subsidies. En heb je zelf al ervaring, tips of successen op dit gebied? Dan is het heel fijn als je die hier wilt delen.

* geïnteresseerd in het overzicht van het World Economic Forum? Laat dat gerust hier weten, dan ontvang je ’t per mail!