Degenen die mij al wat langer volgen, weten dat ik me professioneel bezighoud met werkgeluk. Ik verdiepte me er wetenschappelijk in aan de Erasmus Universiteit, en schreef er in 2015 een boek over: “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk”.

Deze week is het de “Week van het Werkgeluk”. Werkgeluk: Fris en vrolijk aan het werk, je voelt je geïnspireerd en in flow, en je bent trots op wat je doet. Je bruist van energie en gaat op in je werk. Wie wil dat nou niet? Om dat gevoel te bereiken, zul je eerst moeten onderzoeken hoe voor jou werkgeluk er uit ziet.

Van positieve emoties krijg je meer energie en voldoening, ervaar je een gevoel van zingeving, en presteer je beter. Dat vermogen draagt weer bij aan werkgeluk en gelukkige mensen zijn energieker, gezonder, en functioneren beter. Ziehier de vicieuze cirkel waarin je belandt. Daar wordt iedereen, ook buiten je werk, beter (lees: gelukkiger) van.

Het is dus van het grootste belang om te weten wie je bent, wat je wilt en wat je (nog meer) kunt om het hoogste werkgeluk te behalen. En dat doe je door stil te staan bij de vragen:

  • Wat vind ik belangrijk, in mijn persoonlijk leven – en op welke manier komt dat aan bod in mijn werk? Ben ik daar tevreden over, of kan het wel een tandje meer?
  • Welke kwaliteiten kenmerken mij? Welke feedback krijg ik daarover van mijn vrienden, familie en collega’s? Komen mijn kwaliteiten voldoende aan bod in mijn werk, of zijn er nog talenten die ik meer zou kunnen inzetten?
  • Past mijn werk bij mijn waarden en talenten, maar ook bij de meer praktische zaken? Werk ik het aantal uren dat ik wil, of te veel of te weinig? Ontmoet ik voldoende mensen, of vind ik het juist prettig om solistisch werk te doen? Beweeg ik genoeg in mijn werk? Past het werk dat ik doe bij mijn fysieke mogelijkheden en beperkingen?
  • Kan ik mijn werk aan? Daagt het me genoeg uit, zodat ik me wat moet inspannen om de boel voor elkaar te krijgen? Dreigt er een bore-out of een burn-out? En kan ik me ontwikkelen, en zo ja in welke richting dan?

Genoeg stof tot nadenken. Doe dat vooral, van tijd tot tijd. Zo werk je aan je eigen werkgeluk, niet alleen in deze week. En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan mijn boek uit 2015, “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk”. Of denk eens aan een loopbaancoach. Bij voorkeur eentje die je kunt vinden bij de branchevereniging www.noloc.nl. Die zijn goed opgeleid, getoetst en geregistreerd. Daar wordt iedereen gelukkiger van!