“Ik kijk geen nieuws meer hoor, en ik lees ook eventjes geen kranten, dat maakt me maar depressief” verzuchtte iemand uit mijn omgeving onlangs. En ze is niet de enige. Want inderdaad, heel vrolijk word je niet van de huidige ontwikkelingen; boeren-, vluchtelingen- en energiecrisis, oorlog in Oekraïne en torenhoge inflatie. En ja, dan kun je je “een beetje depri” gaan voelen….

De huidige tijd stemt inderdaad veel mensen somber. En somberheid is een normale, logische en zelfs gezonde reactie op aanhoudende tegenslag (“adaptieve respons”). Ik snap dat je van deze opmerking niet per se minder somber wordt, maar toch is het belangrijk je te realiseren dat somberheid bij het leven hoort, en optreedt in tal van situaties die samenhangen met verlies. Verlies van dierbaren, verlies van werk, verlies van zekerheid, van gezondheid of van invloed en bewegingsvrijheid; dat alles kan verdriet en somberheid veroorzaken, die samenhangt met de gebeurtenis van dat moment. Vervelend, naar, schadelijk – en het gaat ook weer over.

Maar somberheid is geen depressie en een waarschuwing is hier op z’n plaats: Pas op dat je jezelf, of elkaar, geen depressie aanpraat. Een depressie is een stoornis, een ziekte. En ziektes gaan verder dan een “bui”, grijpen dieper in, zijn schadelijker en impactvoller. Een depressie vraagt om zorg van een professional (psycholoog, therapeut) en regelmatig ook om medicatie (arts, psychiater). Bovendien is een depressie helaas niet zomaar “over” wanneer de tegenslag verdwijnt.

Waak er dus voor dat je onbedoeld en onnodig een patiënt van jezelf maakt. Aan somberheid kun je zelf overigens veel doen; neem de bekende leefstijl-componenten in acht (beweging, voeding, buitenlucht en slaap) en ga actief op zoek naar bronnen om weer op te laden. Wat geeft jou in normale omstandigheden energie? Wandelen, lezen, afspreken met vrienden, yoga, mediteren, koken of hardlopen? Doe dat dan een klein beetje extra. Zo laad je je eigen batterij weer op, en kun je de somberheid wellicht wat beter het hoofd bieden.

Wat is jouw oplaad-bron? Ik hoor het graag, laat hier je reactie achter!