Lastig hoor, die Coronatijd die maar voort lijkt te duren. De beperkende maatregelen vragen veel van ons, op allerlei terreinen – en niet in de laatste plaats op het terrein van werk. Thuis werken heeft zo z’n voordelen, maar is een medaille met veel kanten. Voor een groot deel van de werkenden vormen sociale contacten een belangrijke positieve werkwaarde, en die goeddeels kwijt te zijn wanneer je thuiswerkt, is een zware dobber. En ja, dan kun je je “een beetje depri” gaan voelen….
Toch is hier een waarschuwing op z’n plaats: Pas op dat je jezelf, of elkaar, niet de put in praat.
De huidige tijd stemt somber. En somberheid is een normale, logische en zelfs gezonde reactie op aanhoudende tegenslag (“adaptieve respons”). Ik snap dat je van deze opmerking niet per se minder somber wordt, maar toch is het belangrijk je te realiseren dat somberheid bij het leven hoort, en optreedt in tal van situaties die samenhangen met verlies. Verlies van dierbaren, verlies van werk, verlies van gezondheid of van invloed en bewegingsvrijheid; dat alles kan verdriet en somberheid veroorzaken, die samenhangt met de gebeurtenis van dat moment. Vervelend, naar, schadelijk – en het gaat ook weer over.
Een depressie echter is een stoornis, een ziekte. Ziektes gaan verder dan een “bui”, grijpen dieper in, zijn schadelijker en impactvoller. Een depressie vraagt om zorg van een professional (psycholoog, therapeut) en regelmatig ook om medicatie (arts, psychiater). Bovendien is een depressie helaas niet zomaar “over” wanneer de tegenslag verdwijnt.
Waak er dus voor dat je onbedoeld en onnodig een patiënt van jezelf maakt. Aan somberheid kun je zelf overigens veel doen; neem de bekende leefstijl-componenten in acht (beweging, voeding, slaap) en ga actief op zoek naar bronnen om weer op te laden. Wat geeft jou in normale omstandigheden energie? Wandelen, lezen, (digitaal) afspreken met vrienden, koken, hardlopen? Doe dat dan, binnen de RIVM-richtlijnen, een klein beetje extra. Zo laad je je eigen batterij weer op, en kun je de somberheid wellicht wat beter het hoofd bieden.
Wat is jouw oplaad-bron? Ik hoor het graag, laat hier je reactie achter!