Morgen, 17 februari is het “Doe Vriendelijk Dag”!

Zijn we net bekomen van Valentijnsdag, is het morgen alweer de internationale “Doe Vriendelijk Dag”! De naam zegt het al, het is een dag waarop je geacht wordt om (extra) vriendelijk te zijn tegen de mensen die je ontmoet. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika, maar is oorspronkelijk bedacht door een Nieuw-Zeelander. Daar wordt deze dag op 1 september gevierd (mijn verjaardag!). In de rest van de wereld wordt de Internationale Doe Vriendelijk Dag gevierd op 17 februari. “The Random Acts of Kindness Day” nodigt je uit om eens extra vriendelijk te zijn tegen willekeurig wie dan ook.

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ik vind zo’n dag een mooi idee. En voordat iedereen nou meteen weer “ja maar vriendelijk zijn kan toch elke dag?!” roept (waar ik het helemaal mee eens ben) – in deze tijden van haast, polarisatie en algehele malaise kan het geen kwaad om eens een dagje extra alert te zijn op de wijze waarop we de mensen om ons heen bejegenen.

Zelf hang ik de overtuiging aan dat vrijwel niemand ’s morgens uit bed komt met het bewuste voornemen om een ander de hele dag dwars te gaan zitten. Of af te katten, te beledigen of het leven zuur te maken. En toch gebeurt dat, voordat je het weet. Je kiest voor de laatste vrije plek in de parkeergarage van je werk, terwijl je weet dat daardoor je collega een flink eind door de regen moet lopen. Je schiet uit je slof tegen je partner vanwege een ochtendhumeur. De controller loopt te muggenziften (vind jij) en krijgt een sneer, en de dialoog tijdens het teamoverleg verzandt in een discussie waarbij de omgangsvormen al snel vergeten worden, en de grootste schreeuwer zijn of haar gelijk krijgt. Op de terugweg naar huis stoom je nog lekker wat na in de file. En denk maar niet dat je die medeweggebruiker er tussen laat, bij het invoegen. No way. Herkenbaar…?

Vast wel. Omdat we nou eenmaal mensen zijn. Met goede en minder goede dagen. We hebben meer aan ons hoofd dan datgene wat onze aandacht vraagt. Er zijn nou eenmaal zorgen, ergernissen en dagelijkse hick-ups in een mensenleven. En omdat we die niet zomaar uit kunnen zetten, leiden die ons soms af van datgene wat we eigenlijk het liefste willen: respectvol, aardig, geduldig en met compassie omgaan met de mensen om ons heen. Net zoals we zelf bejegend willen worden. Vriendelijk. En om daar een dagje per jaar extra alert op te zijn, vind ik een heel goed idee.

Het is niet zo moeilijk. Groet een onbekende op straat, geef een extra (welgemeend!) compliment of toon belangstelling, neem een bloemetje voor je partner, buurman of moeder mee en haal een extra rondje koffie voor je collega’s. Het kan er alleen maar leuker van worden, die zeventiende februari – en misschien smaakt dat wel naar meer! Ik ben benieuwd naar je ervaringen, wil je ze met me delen?