Deze week was ik bij een bedrijf in de kop van Overijssel. Een technisch bedrijf, waarvoor ik afgelopen zomer een training Ontwikkelgesprekken verzorgde. Ook de directeur-eigenaar nam aan die training deel, en gedurende de dag vatten we het plan op om na een paar maanden weer eens met elkaar bij te praten; om terug te kijken en vooruit te blikken. Deze week was het zo ver.

Er ontspon zich een mooi gesprek over communicatie en leiderschap, het onderwerp van de training in augustus en eveneens van onze afspraak. We spraken over ondernemerschap, betrokkenheid en bevlogenheid. Hij vertelde erg te hechten aan het werkgeluk van zijn medewerkers, en hoe hij z’n best doet om een werkgever te zijn waarvan mensen denken “als ik dáár toch ‘es zou kunnen werken, ooit…..!” Hij is een directeur die glashelder voor ogen heeft hoe hij wil dat zijn medewerkers omgaan met elkaar en met hun klanten: Integer.

Op mijn beurt vertelde ik hem wat ik vanuit mijn vak weet over werkgeluk, en over mijn boek “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk” uit 2015. Want weet je waarom je als werkgever er goed aan doet om daarvoor aandacht te hebben?

  • Er ontstaat hechtere verbinding, waardoor de kwaliteit van en het plezier in de samenwerking toenemen;
  • Medewerkers voelen de ruimte zich te ontwikkelen, waardoor hun talenten nog beter tot hun recht kunnen komen;
  • Je wordt die werkgever waar mensen graag willen werken – en dat is met de enorme schaarste op de arbeidsmarkt, zeker in de techniek, een enorm pluspunt!

En tot slot zijn er ook nog wat cijfers, die er niet om liegen:

  • Het ziekteverzuim en personeelsverloop dalen. De percentages lopen uiteen van 30% (verzuim) tot 51% (verloop);
  • De opbrengsten uit sales stijgen gemiddeld met ca. 33%;
  • Het aantal fouten en (bijna-) ongelukken daalt met zo’n 50% – bedenk je eens wat daarvan de effecten zijn in de zorg, of op de bouw!

Hij wist niet dat ik een boek heb geschreven, en beloofde het te gaan lezen. Over een tijdje gaan we besluiten of er een workshop Werkgeluk voor zijn medewerkers gaat komen. Want via die weg versterk je het persoonlijk leiderschap in je bedrijf.

Vanuit mijn vak ontmoet ik veel leidinggevenden; managers, directeuren, ondernemers. Over het algemeen spreken we over hoe we (hun) medewerkers kunnen versterken, zodat zij nog beter in hun vel zitten en nog beter tot hun recht kunnen komen. Hoe we vitaliteit, verantwoordelijkheid, bevlogenheid en werkgeluk kunnen bevorderen. Inspirerend! Hoe gaat het in jouw team, bedrijf of afdeling met het werkgeluk? Wil jij er ook eens over sparren, of er meer over weten? Gun jij je collega’s ook toenemend werkgeluk, zeker na (na?) Corona, en overweeg je de workshop Werkgeluk? Laat het me weten. Ik verheug me nu al op je reactie.