Deze maand is het 19 jaar geleden dat ik de stap naar ondernemerschap zette. Op 5 juli 2002, om precies te zijn, stapte ik trots weer naar buiten nadat ik me bij de Kamer van Koophandel had laten inschrijven. Opeens “had” ik een bedrijf…. maar, wát heb je dan precies? Alleen een KvK-nummer en een bewijs van inschrijving. Fluitje van een cent. Maar nog geen cliënten, opdrachtgevers of omzet. Wél kosten; leaseauto ingeleverd, nieuwe auto kopen, kantoor inrichten, huisstijl ontwerpen, drukwerk bestellen, laptop aanschaffen….  Het lijkt heel wat, ondernemer worden. Maar het stelde nog niet veel voor.

Een bedrijf starten is geen kunst – het opbouwen, levensvatbaar maken en voortzetten vraagt echt wel wat meer werk & inspanning. Maar wat een superfijn werk is dat! Ik geniet enorm van het ondernemerschap. Al 19 jaar mag ik meelopen met mensen die werkgerelateerde veranderingen meemaken. Die zich afvragen wat ze nog meer kunnen en willen. Die dat moeilijk vinden, of vastlopen. Die meer werkgeluk willen ervaren. Die zich afvragen hoe ze zichzelf zichtbaar kunnen maken. Die willen werken aan hun leiderschapsstijl, als ondernemer of manager. Of die willen werken aan de communicatie en samenwerking in hun team of bedrijf.

De vrijheid van handelen en de enorme variatie is wat ik het meeste waardeer in het ondernemerschap. Dagelijks ontmoet ik nieuwe mensen. Ik kom bij allerlei organisaties over de vloer, van internationale multinationals tot MKB’ers, van bankwezen tot techniek en gezondheidszorg. Ik word keurig betaald, en doe soms ook dingen gratis, voor het goede doel. In 2015 nam ik de tijd om mijn boek te schrijven: “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk”. Ik werk 1-op-1, en ook met groepen. Ik werk hard, en daarna kook, reis, wandel en ren ik. Ik volg opleidingen en bezoek congressen, bepaal mijn eigen agenda en maak ruimte voor wat “bijbanen” in relevante commissies in mijn vakgebied, en in Raden van Toezicht in de culturele sector. Ik leer en ontdek, en ervaar dat als grote rijkdom.

Elke vraag is weer anders, elke cliënt, project of opdrachtgever is anders. En dat maakt mijn werk zo mooi, al 19 jaar lang! 😀

(Overigens begeleid ik intervisie groepen van startende ondernemers voor het Ondernemershuis in Deventer. En met veel plezier denk ik ook met jou mee als beginnende ondernemer, als je dat wilt. Bel me gerust voor een afspraak en een kop koffie.)