“Ik ben er al, ik ben wat vroeger vertrokken zodat ik nog even wat kan krabbelen”, antwoordde mijn nichtje Lidwien. We zouden samen een dagje in Zwolle doorbrengen, en ik belde haar om te overleggen of ze er al was. Ja dus, allang.
Ik zeg wel “nichtje”, maar Lidwien is een allang volwassen vrouw – we schelen precies 10 jaar. Met een pittige adviesfunctie in de onderwijswereld, twee puberdochters en een man met een eveneens pittige baan, die daarvoor ook nog eens geregeld de hele wereld over reist. Gelukkig heeft Lidwien daarnaast een tomeloze energie en een brede interesse. Want in haar volle leven wil ze ook graag tijd besteden aan haar creatieve hobby’s, dierbare mensen en vrijwilligerswerk in de cultuursector. Ga er maar aan staan. Maar ze flikt het.
Natuurlijk begreep ik niets van dat “krabbelen”, maar al snel werd het me duidelijk. Toen ik kwam aanlopen bij Museum De Fundatie, zat ze daar prins(es)heerlijk in de zon, met een cappuccino en een mobiele-zelf-geknutselde tekenuitrusting een prachtige tekening van De Fundatie te maken. Een schetsboekje, grafietpotloden, brushpen, kleurpotloden, markers – de hele santenkraam. Noem dat maar krabbelen! Overigens heet het zo ook niet, leerde ik van haar; het gaat hier om “Urban Drawing (of: Sketching)”. Google maar eens, je weet niet wat je ziet. Een wereldwijde gemeenschap van mensen die oefenen met tekenen op locatie, opgericht in 2007. En in 2021 door Lidwien ontdekt en omarmd. En wat kan ze het goed! Een compleet “fotoalbum” (maar dan met tekeningen, in plaats van foto’s) van de vakantie liet ze me zien. Zo mooi, zo knap. Ik ben onder de indruk.
Waarom ik hier (met haar toestemming hoor!) een blogje aan wijd? Omdat ik denk dat velen van ons hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Omdat het belangrijk is om naast drukke banen, levens en schema’s tijd voor jezelf te claimen – en we dat ook vaak tóch niet doen. Omdat het heel verstandig is om een nieuwe interesse op te pakken en iets nieuws te leren (volgens onderzoek van Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, erg goed voor je brein om dat te doen). Omdat we allemaal wel weten hoe fijn het is om in iets op te gaan, en flow te ervaren – erg goed voor je mentale gezondheid. Daarom!
Wat doe jij zoal om in lekker in de flow te komen? Ik ben er heel nieuwsgierig naar en lees het graag hier van je!