Veel werknemers kennen het. Een fictieve zak met geld, in te zetten voor werkgerelateerde opleiding en ontwikkeling. Fictief, want als je het niet voor dat doel besteedt kun je er niet van op vakantie of je huiskamer ermee pimpen. En de hoogte van het besteedbare bedrag varieert nogal.
Nog niet zo lang geleden was het de gewoonte dat je als werknemer bij je leidinggevende aanklopte als je zin had om een seminar bij te wonen, een loopbaantraject te gaan doen, of een studie op te pakken. Afhankelijk van nut & noodzaak, de hoogte van het bedrag én van jouw overtuigingskracht gaf je leidinggevende (of zijn/haar baas) dan wel of geen akkoord en de zaak was beklonken. Ik vind dat er voor deze aanpak nog steeds veel te zeggen is; het zorgt er immers voor dat je met je manager in gesprek bent over je werktoekomst en je loopbaanontwikkeling. Uit mijn tijd als interim HR-manager herinner ik me nog diverse MT-vergaderingen, waarin besloten werd over wel of geen toekenning van soms torenhoge vergoedingen voor opleidingen. Voordeel: Het hele MT sprak mee en was erbij betrokken.
De andere kant heeft te maken met “volwassen arbeidsverhoudingen”; uiteindelijk ben je als werknemer zelf verantwoordelijk voor je eigen functioneren en loopbaan. In die gedachtegang past het om dan ook zélf te kunnen besluiten over besteding van het persoonlijke opleidings- en ontwikkelbudget. Overigens is die beslissingsruimte meestal niet onbegrensd; veel werkgevers kennen een “shortlist” van trainers, coaches of instituten waaruit je als medewerker kunt kiezen. Met hen zijn prijsafspraken gemaakt, ze zijn erkend of gecertificeerd, de fiscale toetsing is al gedaan, en er zijn goede ervaringen mee. En: je gaat als medewerker in zee met iemand die jouw werkomgeving kent. Zo ben ik preferred supplier bij o.a. Rabobank en bij Achmea.
Ontwikkelbudgetten worden veelal toegekend voor 1 of 2 jaar. En als het einde van zo’n periode in zicht komt, krijgt iedereen haast: Nog ff snel aanvragen, of starten, voordat het jaar om is!
Is het in jouw organisatie ook zo geregeld? Mag jij vrij beschikken over een eigen budget en eindigt de looptijd op 31 december? Maak er dan nú werk van, in plaats van te wachten tot de Kerstweek.
Weet jij al waarin je je verder wilt ontwikkelen? Vraag dan wat informatie op, check de coaches op hun registratie (www.noloc.nl), informeer bij je collega’s naar hun ervaringen, schrijf je lekker in voor dat congres of seminar of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de coach van je voorkeur. Zo heb je alle tijd om weloverwogen te besluiten waaraan je dat kostbare budget gaat besteden, en kom je voorbereid aan de start.
Heel veel succes met kiezen!