Al jarenlang neem ik week 30 vrij. Deze gewoonte is ontstaan toen mijn partner veel minder vakantiedagen te besteden had dan ik, en ik die week “gedwongen” alleen thuis doorbracht, om wat in te lopen op mijn stuwmeer aan vrije dagen. Tuurlijk koos ik toen wel voor een week midden in de zomer, dat spreekt vanzelf. Inmiddels ben ik al lang eigen baas en dus ook over mijn vakantiedagen-saldo. En nog steeds houd ik die week ieder jaar leeg. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal niet werk, maar ik maak geen afspraken en heb dus een lege agenda. Een week waarin ik thuisblijf en heus wel wat mailtjes beantwoord, soms een blogje schrijf, en ook mijn telefoon staat gewoon aan. Ik zie wel wat de dag brengt, lekker in m’n eentje, superrelaxed. Wat een weelde!

Ook dit jaar wacht mij deze lege week. Echt vakantie noem ik het niet; omdat ik geen rekening hoef te houden met bouwvak of met schoolgaande kinderen ga ik meestal pas in het najaar weg. Maar zo’n lege lummelbreak brengt mij veel.

Dit jaar volgt mijn lege week op de afronding van mijn interim-opdracht als manager Crisisdienst en Triageteam bij de GGZ in Drenthe. Een half jaar lang mocht ik daar twee dagen per week aan de slag. Een geweldig leuke, interessante en leerzame periode. En druk, ook. Niet alleen in die twee dagen daar, maar ook in de drie dagen die er overbleven voor mijn overige werkzaamheden. En ook dat was veel, heel erg veel. Ik ga dus vooral uitblazen en op verhaal komen, in mijn lege lummelweek.

En ach, zoals dat gaat met een lege agenda: de plannetjes borrelen alweer. Voor een schilderij, een blogje, en twee goeie boeken die op me wachten. Ik heb een ontwerp voor kussenhoezen in m’n hoofd en verheug me op een wandeldagje met een vriendin. Misschien nog wat shoppen, een weekendje naar de kust. En natuurlijk dagelijks hardlopen en lekker uitgebreid koken. Want dat is, blijkt uit onderzoek van o.a. Prof. Dr. Erik Scherder, wat lummelen oplevert: het wakkert creativiteit aan en zorgt voor ideeën. Het is dus heel slim om even niks te doen, gewoon even niet “cognitief belast” te zijn. Ik kan het je aanraden, zo’n lummelbreak!

Het zou dus kunnen dat er volgende week geen wekelijkse woensdagblog verschijnt. Omdat ik lummel. Of dat er juist een hele stroom aan blogjes opborrelt. We gaan het zien.

Las jij ook wel eens zo’n lege week in? En, wat brengt het jou? Ik lees het heel graag.

Fijne week!