Vorige week schreef ik een blog naar aanleiding van het interview dat Matthijs van Nieuwkerk had met koningin Maxima ter gelegenheid van haar 50e verjaardag. Een openhartig gesprek met een inspirerende vrouw, waarin het thema “werk” een prominent onderwerp was.

Ze sprak over bevlogenheid, focus houden, doorzetten en authenticiteit en je talent inzetten. Tot zover de samenvatting van mijn blog 😉

Een ander onderwerp dat Maxima in het interview een paar keer aanstipte, was haar gewoonte om “te kijken naar wat er wél kan” (in plaats van niet). Denken in mogelijkheden dus, in plaats van beperkingen. Een mij zeer aansprekend uitgangspunt van de positieve psychologie, die het fundament vormt onder al mijn coach- en loopbaantrajecten.

De positieve psychologie (PP) is een stroming in de psychologie die in de jaren 90 in Amerika opkwam onder aanvoering van Martin Seligman. De PP bestudeert het optimaal functioneren van individuen en richt zich daarbij op dat wat bijdraagt aan geluk, vervulling en groei. Daarom kijken we vanuit de PP naar sterke punten, naar dat wat er al is en wat al goed gaat, en naar de manier waarop je dat kunt inzetten of uitbreiden in je (werk-) leven. Je zou kunnen zeggen: De klassieke psychologie kijkt naar je klacht, en de positieve psychologie kijkt naar je kracht.

De afgelopen 10 jaar heb ik me op deze aanpak toegelegd. Ik specialiseerde me bij NOAM in de “oplossingsgerichte coaching”, verdiepte me aan de Erasmus Universiteit in het onderwerp Werkgeluk en schreef er in 2015 een boek over: “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk”. Daarnaast werd ik in 2019 opgeleid tot Positief Psychologisch Professional.

Maxima en ik hebben allebei lang blond haar (hoewel dat van haar aanmerkelijk beter zit, en ik haar verdenk van een dagelijks kappersbezoek). Daarnaast is zij moeder (en ik niet), econoom (ik niet) en valt ze op Alexander (ik niet). Maar we hebben toch meer gemeen dan ik zou denken: Kijken naar wat er kán, naar wat je wilt, en hoe je dat zou kunnen realiseren. Niet teveel terugkijken, omdat daar zelden de sleutel ligt voor de toekomst. Verlies jezelf niet in analyses door constant je fouten onder de loep te nemen. Denk in mogelijkheden en beantwoord voor jezelf de vraag: Hoe zou je willen dat het wordt, je toekomst, je project, je droom of je werk? Laat je het weten in reactie op dit blog? Reageren kan hier.