Heb je gekeken maandagavond, naar het interview dat Matthijs van Nieuwkerk had met koningin Máxima? Ik wel. En hoewel ik ben opgevoed met een gezonde dosis scepsis ten aanzien van het koninklijk huis (geen eigen verdienste, gouden lepel in de mond, dat soort bedenkingen) vond ik het geweldig. Ook al was het geregisseerd. En ook al was Matthijs zelf wel veel en graag aan het woord. Allemaal waar. Maar ook: wat een inspirerende vrouw.

In 2012 reisde ik een maand door Argentinië. Telkens als ik met mensen in gesprek raakte en vertelde dat ik uit Nederland kwam, volgde dezelfde reactie: Hoe bijzonder men het toch vond dat een doodgewoon meisje uit Buenos Aires met een echte Hollandse prins was getrouwd. “Aaah, la princessa!”.

Inmiddels snap ik het wel. Máxima is een schoolvoorbeeld van een doel kiezen, focus houden, doorzetten. Of dat nou een studie, een baan bij de Deutsche Bank, een Hollandse prins of de beschikbaarheid van microkredieten voor Afrikaanse onderneemsters betreft. Erin geloven, en niet loslaten. Een strategie ontwikkelen om dat wat je wilt, te bereiken. Weten waar je over praat, je inlezen en voorbereiden. Oog houden voor de mensen om je heen, en voor de belangen van anderen. Kunnen lachen om jezelf. En altijd authentiek blijven.

Al als 14-jarig meisje besloot ze om later economie te gaan studeren, om zo te kunnen helpen om de wereld een beetje mooier te maken. Ingegeven door de crises die in Argentinië speelden (die haar weliswaar niet persoonlijk raakten maar die ze wel om zich heen zag) kende zij het belang van financiële onafhankelijkheid – en zeker voor vrouwen. En hoewel het in die jaren in Zuid-Amerika nog zeker geen gemeengoed was, ging ze als jonge vrouw voor een mooie baan waar ze belangwekkende bijdragen kon leveren aan de financiële levens van anderen.

Máxima sprak ook over talenten. Talent heb je of niet, en kun je niet altijd leren. Maar je kunt het wel ontwikkelen. Ook kun je nadenken over de plaats waar en de wijze waarop je je talenten tot bloei laat komen, en daarin bewuste keuzes maken. Ze sprak over de “morele plicht” om je talenten in te zetten voor de minderbedeelden op deze wereld, en voor ontwikkelingen die ons allemaal aangaan zoals milieu, klimaat, energie en duurzaamheid. En over de talenten van haar dochters, en haar overtuiging dat zij die op hun eigen wijze zullen gaan ontwikkelen en inzetten. Er is tenslotte veel veranderd (verbeterd!) wat de mogelijkheden van vrouwen op de arbeidsmarkt betreft.

Kortom: Niet alleen een charmeoffensief, maar wat mij betreft ook stof tot nadenken. Boeiend en interessant. Heeft Máxima jou ook wat inspiratie gegeven? Ik hoor het graag, plaats je reactie hier!