Komende vrijdag, 1 maart, is het Nationale Complimentendag! In 2003 werd ‘ie voor het eerst in Nederland gehouden. De initiatiefnemer Hans Poortvliet, de auteur van “Het groot complimentenboek”, zag dat veel werknemers zich niet gewaardeerd voelen op het werk. Daarom wilde hij er graag (ten minste) één dag per jaar bij stil staan dat een compliment geven en ontvangen belangrijk is. Op 1 maart dus.

Het belang van complimenten is groot. Een compliment is een effectieve manier om aan twee belangrijke menselijke behoeften te voldoen: zelfwaardering en verbinding met anderen. Vanuit de positieve psychologie weten we dat het effect hiervan op ons welbevinden, en daarmee op onze gezondheid, aanzienlijk is. Het vergroot ons psychologisch kapitaal, dat weer leidt tot minder stress en betere prestaties. Een compliment versterkt je zelfbeeld en zorgt voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Niet alleen complimenten krijgen, maar ook geven is goed voor je psychische gezondheid. Door iets positiefs voor een ander te doen, komen oxytocine en serotonine (“gelukshormoon”) vrij – en voel je je meer ontspannen, heb je minder last van stress, en voel je je zelfverzekerder. En tot slot toont onderzoek aan dat het ook de sociale interactie verbetert. Niet zo gek, toch?

Een effectief compliment moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet het gemeend en oprecht zijn. Maak het persoonlijk en specifiek: Verwijs naar iets wat jij die ander concreet hebt zien doen, of horen zeggen – en benoem ook heel helder diens bijdrage. Dus niet “wat hebben we lekker kort vergaderd vanmorgen”, maar “ik vind het knap van je dat jij vanmorgen de vergadertijd zo goed bewaakte”.

Al met al kan het met de volgende vier aandachtspunten niet misgaan:

  • Maak je compliment specifiek;
  • Maak je compliment persoonlijk, bestemd voor die ene persoon;
  • Complimenteer alléén als je ’t oprecht bedoelt;
  • Complimenteer (zeker in een werksituatie) over gedrag.

Heel veel succes en plezier met complimenteren, op deze Nationale Complimentendag!