Onlangs ontving ik een mail met een verzoek om een intakegesprek. Een man, onvindbaar op LinkedIn, werkend bij een mij onbekend technisch bedrijf in Zwolle. Hij schreef in zijn mail dat hij na een aantal baanwisselingen het nu tijd vond om eens goed stil te staan bij wat hij echt wil, wat hij goed kan, en waar hij in werk energie van krijgt. Hij zocht daarbij professionele begeleiding – en daarvoor ben je bij mij aan het goede adres 😉

We maakten een afspraak, en ik ontmoette een vriendelijke man van eind veertig. Welbespraakt, rustig en vriendelijk. Niet alle baanwisselingen die hij in de afgelopen jaren had doorgemaakt waren op eigen initiatief geweest, noch waren ze allemaal succesvol geweest. Mede daarom wil hij nu beter doordacht, onderzocht en voorbereid de arbeidsmarkt op. Verstandig, lijkt me. En ook spannend. Een avontuur.

Hij vertelde dat hij zijn loopbaan tot nu toe had afgelegd volgens een patroon van telkens zo’n 6 jaar per werkgever. Een mooi patroon, wat mij betreft; geen jobhopper maar evenmin vastgeroest. Het verloop van zijn loopbaan toont ook aan dat hij op deze manier voldoende “employable” is gebleken om telkens weer een andere functie bij een andere werkgever te vinden. Hij rolde als vanzelf van het een in het ander. Jammer genoeg ging het bij zijn laatste werkgever mis. Enorme drukte die te lang aanhield, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, projectleider bij de implementatie van een complex ICT-systeem; wisselingen in directie, in visie en leiderschap – dat alles gekoppeld aan moeite met het aangeven en bewaken van eigen grenzen zorgden voor een flinke burn-out. Daar zat ‘ie dan. Ruim 25 jaar onafgebroken en keihard gewerkt, en nou dit. Uitblazen, uitrusten, nadenken, terugvallen en opkrabbelen, psychologische begeleiding, wandelen. Zo is hij langzaam, stap voor stap, in een maand of acht uit het dal weer opgeklommen. Het gaat weer goed met hem, hij heeft weer energie en wil weer aan het werk. Maar welk werk? Bij zijn huidige werkgever voelt hij zich niet meer thuis. Gelukkig weet dat bedrijf wat “goed werkgeverschap” betekent, en gunnen ze hem een goede, passende vervolgstap. Dat dat tijd kost, en geld, nemen ze voor lief en faciliteren (en betalen) ze dus voor hem. Zoals dat hoort, als je altijd goed hebt samengewerkt.

Wij gaan het avontuur samen aan. Ik kijk ernaar uit om hem daarin te begeleiden, te steunen, te reflecteren, en ook te sturen, zo nu en dan. Ook maak ik hem wegwijs in de arbeidsmarkt-anno-nu. Aan het einde van de rit heeft hij zijn doelfunctie scherp, een adequaat CV, en is ook hij vindbaar op LinkedIn, zoveel is zeker. Samen zijn we benieuwd waar hij uit gaat komen. En ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.