Klagen over leidinggevenden is van alle tijden. Als het lange tijd te druk is, als er veranderingen worden doorgevoerd, als je ontwikkeling stokt – het is al snel de schuld van “de baas”. Lekker makkelijk, zo’n zondebok die je van alles in de schoenen kunt schuiven. Maar terecht is het meestal niet. En een positief, energiek gevoel levert al dat klagen ook niet echt op. Hoe zou dat anders, beter kunnen? De oplossing ligt in het ontwikkelen van “persoonlijk leiderschap”. Maar wat is dat nou precies? Hoe verwerf je het? En wat levert het je op?

Persoonlijk leiderschap betekent dat je je eigen doelen realiseert, door gebruik te maken van je talenten. Je weet wat je eigen stijl is, je kent je kwaliteiten en je valkuilen, en je bent in staat om dat bewust in te zetten. Je weet wat je waard bent, kortom. In de praktijk zorgt dat ervoor dat je weloverwogen kiest welke stappen je zet. Zo geef je zelf richting aan je leven en werk, en gedraag je je minder afhankelijk van anderen – zoals bijvoorbeeld die leidinggevende 😉

En hoe doe je dat nou, persoonlijk leiderschap ontwikkelen? Dit zijn de 4 stappen die je kunnen helpen:

 1. Vergroot je zelfkennis
  Het helpt enorm als je weet wat je eigen gebruiksaanwijzing is! Wat zijn je do’s en dont’s, je talenten, je drijfveren, je valkuilen? Waar loop je warm voor en waarop loop je juist leeg? En welk talent zet jij het allerliefste in?
 2. Bepaal je eigen koers
  Durf te dromen over wat jij werkelijk wilt. Waar doe je het voor, wat is voor jou belangrijk, en welk resultaat wil je behalen? Laat je fantasie de vrije loop en laat je in dit prille nadenk-stadium (nog) niet beperken door de realiteit of door zelf opgeworpen drempels. Noteer eerst al je dromen en wensen, om pas daarna te gaan kijken wat daarvan een haalbare kaart is – of kan worden.
 3. Zet de knop om!
  Neem afscheid van een eventuele slachtofferrol, en neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en loopbaan. Kies, en focus op datgene wat je te doen staat om je doelen te realiseren. Train jezelf in positief denken, en maak het haalbaar.
 4. Kom in actie
  Dit is de belangrijkste stap op weg naar persoonlijk leiderschap; stoppen met afwachten, en zelf in actie komen. Begin met kleine stapjes, en vier elk succes door jezelf te belonen. Dat smaakt naar meer!

En onthoud: Persoonlijk leiderschap ontwikkel je uiteraard zelf, maar dat hoef je niet in je eentje te doen! Laat je ondersteunen door een goede coach of een ervaren mentor. Fijn om mee te sparren en bruikbare feedback van te krijgen. Hoe pak jij dit proces aan? Wil je het met me delen?