Ken je dat? Je hebt een prima baan, goed te doen, niet (meer) ál te uitdagend maar ach, je zit zo lekker, de werktijden zijn OK, dus je hobbelt op de automatische piloot zonder al te veel inspanning nog wel ff door…. Totdat je opeens die vacature voor je droombaan tegenkomt! Dé kans om een overstap te gaan maken en met veel meer plezier, energie en voldoening aan de slag te gaan in een andere omgeving. Dát klinkt aantrekkelijk; nieuwe dingen leren, andere mensen ontmoeten, en geïnspireerd thuiskomen na je werkdag. Dus: Reageren, solliciteren! Maar hoe moet dat ook alweer? Hoe leg je kontakt? Hoe schrijf je een goede brief, die oproept om te worden uitgenodigd? En dat CV, is dat nog wel actueel en bruikbaar, toegespitst op juist déze baan, of moet dat nodig wat worden afgestoft en opgepimpt?
Het reageren op een vacature is een precaire zaak. Het is je enige kans om die beroemde eerste indruk te maken op een mogelijk nieuwe werkgever. Dus het is zaak om dat professioneel en goed voorbereid aan te pakken. Ga dus goed na welke stappen je zet, op welke manier, en in welke volgorde.
Ken je de vacaturehouder? Zoek hem of haar op LinkedIn op, en leg kontakt. Niet door op de knop “uitnodigen” te drukken, maar met een kort persoonlijk bericht waarin je je reactie op de vacature alvast aankondigt. Heb je gezamenlijke LinkedIn-kontakten? Informeer dan bij hen of ze je kunnen introduceren. En: Is jouw eigen profiel op orde, passend, actueel?
Maak een goede analyse van de vacature. Print de vacaturetekst, en arceer met een ouderwetse marker heel precies wat er allemaal wordt gevraagd. Dit zijn de ingrediënten voor jouw brief, waarmee je heel scherp duidelijk gaat maken wat jij precies te bieden hebt – zodanig dat jouw aanbod goed past op de vraag van de vacaturehouder. En: begin je brief daarmee. De lezer is op zoek naar mensen die deze baan kunnen vervullen, dus vertel ‘m dat jij dat bent!
Je CV is pas compleet met een stevige profieltekst. Daarin staat ook altijd een functienaam! Bovendien schrijf je ‘m in wervende taal. Dus niet “ik ben een sociale persoon die houdt van drukte”, maar “sociaal vaardige loopbaanadviseur, houdt in hectische situaties het hoofd kalm”. En natuurlijk blijkt uit je opleidingen en werkervaring dat je geknipt bent voor deze baan. Overtollige ballast laat je weg, of noem je summier zonder het inhoudelijk te beschrijven.
Nog een hele klus hè, solliciteren anno nu? Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Je kunt je laten ondersteunen door een goede loopbaanadviseur. Of je doet mee aan onze training “Sollicitatieworkshop Snel in actie!”. Op woensdagmorgen 1 december a.s. op ons kantoor in Deventer. Coronaproof, dus in een kleine groep in een ruime zaal. Voor de prijs hoef je het niet te laten: € 49,= exclusief BTW (particulieren). Er zijn nog een paar plaatsen vrij, dus klik hier voor meer info of om je aan te melden.