De IJsselbiënnale is van start gegaan! Van 18 juni tot 19 september kun je van Doesburg tot Zwolle de internationale kunstroute langs de prachtige IJssel volgen en genieten van al het moois dat, letterlijk, op je pad komt. Verdeeld in 4 etappes van in totaal 120 km. Kijk maar ‘es op www.ijsselbiennale.nl en ga al dat moois lekker zien en beleven deze zomer.

De organisatie van de IJsselbiënnale is in handen van het Kunstenlab in Deventer, waar ik sinds 2017 toezichthouder ben en vanaf 1 januari dit jaar voorzitter van de Raad van Toezicht. Kunstenlab is een organisatie die experimenteer- en ontwikkelingsruimte biedt voor hedendaagse beeldende kunst en avontuurlijke kunst aan het publiek. Naast de tentoonstellingen ontwikkelt Kunstenlab projecten rondom actuele maatschappelijke onderwerpen, organiseert educatieve projecten, participatieprojecten in wijken en verstrekt opdrachten aan kunstenaars en andere creatieve professionals. Voor de gemeente Deventer voert Kunstenlab het beleid uit op het gebied van Kunst en Openbare Ruimte en atelierbemiddeling. Een prachtige club die mooi werk verzet.

Wat brengt mij dat, om naast mijn eigen bedrijf ook nog belangeloos deze rol te vervullen in de culturele sector? Allereerst geeft het me voldoening, om vanuit mijn expertise rondom het ‘runnen’ van organisaties bij te kunnen dragen, en mee te kunnen denken met de directeur-bestuurder. Ook al omdat ik een groot liefhebber ben van kunst & cultuur, en het erg belangrijk vind dat kunst & cultuur toegankelijk zijn en dat de sector verstevigt en professionaliseert. Daarnaast leer ik ervan; ik leer meer over de wereld van kunst & cultuur, en ik leer over toezichthouden in deze sector (nadat ik dat al 8 jaar in het domein van zorg & welzijn had gedaan). Leren en ontwikkelen zijn rode draden in mijn werk en leven. Tot slot breid ik door mijn toezichthouderschap mijn eigen netwerk weer uit, en ontmoet ik interessante en leuke mensen, van het één komt het ander – en ook van die dynamiek houd ik enorm!

Vertel eens, wat brengt jouw (betaalde of onbetaalde) werk jou? Haal je er genoeg uit? Zijn er bestuurs- of andere ‘vrijwillige’ klussen bij organisaties die jij een warm hart toedraagt? Heb jij scherp voor ogen wat werk jou sowieso zou moeten opleveren, naast een eventuele financiële component? En, als dat niet helemaal past, wat zou je concreet kunnen doen om meer voldoening uit je werk te halen?

Een mooie overdenking voor de komende vakantieperiode, volgens mij. Natuurlijk hoor ik graag hier je reactie. In augustus meld ik me weer met een volgend blog. Ik wens je een fijne vakantie en een mooie zomer. En vergeet vooral niet de IJsselbiënnale te gaan bekijken.