Aanstaande maandag, 20 maart, is het “World Happiness Day”. Een dag waarin wereldwijd extra aandacht is voor geluk. Voor het belang ervan, en het effect ervan op je leven, je gezondheid, je relaties en je prestaties. Geluk, wie wil dat nou niet? En werkgeluk, ook al zoiets begerenswaardigs. Maar wat is het eigenlijk?
Werkgeluk maakt onderdeel uit van dat grotere geheel, Geluk! Regelmatig stellen leidinggevenden aan hun medewerkers de vraag “word jij wel gelukkig van deze baan?”. Hoe goedbedoeld vaak ook, deze vraag berust op een misverstand. Mensen worden gelukkig noch ongelukkig van hun werk alleen. Het is zelfs andersom: Gelukkige mensen ervaren meer werkgeluk! Hoe zit dat nou precies?
Naar het onderwerp “geluk” wordt al meer dan 30 jaar internationaal onderzoek* gedaan. De wetenschappelijke definitie van geluk die in al dat onderzoek wordt gehanteerd, luidt: “de mate waarin een individu voldoening schept in het leven als geheel”, en daarmee is geluk dus een individuele en subjectieve waarde. Toch blijkt uit al die onderzoeken dat geluk niet voortkomt uit succes, maar juist andersom. Net zoals mensen niet gelukkiger worden door het hebben van een relatie, maar net andersom: Gelukkige mensen blijken “aantrekkelijker” te zijn dan zij die zich minder gelukkig voelen, en slagen er daardoor vaker in om een partner te vinden.
Zo zit het ook met werk. Levensgeluk heeft een sterkere invloed op je werkprestaties dan op je werktevredenheid. En hoe gelukkiger iemand zich voelt, des te beter z’n vakmanschap, resultaten en uitstraling – en daarmee de kans om een passende baan te verwerven. Of in je bestaande baan net die krenten uit de pap, boeiende klanten of complexe projecten te krijgen waarin jij je ei kwijt kunt. Waarin je flow ervaart. Waarin je nog beter in je vel zit. Waarin je, kortom, lekker werkt en je talenten tot wasdom kunnen komen.
Geluk ontstaat dus altijd in het totale levensdomein, maar het mooie is: geluk is mobiel! Je kunt het meenemen naar andere levensgebieden, zoals je werkomgeving. En daar kan het dan van invloed zijn op je functioneren en je presteren. Helemaal als je zelf invloed hebt op je eigen werk; het soort werk, de manier waarop je werkt, en de mensen voor & met wie je werkt. Werken aan levensgeluk loont dus. Meer weten? Denk eens aan het boek “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk” dat ik in 2015 over dit onderwerp schreef. Of boek een workshop voor je team! Laat maar horen, ik denk graag & gelukkig met je mee 😉
* Belangstellenden kunnen het resultaat van al dat onderzoek bekijken in de World Database of Happiness van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, via https://www.eur.nl/en/ehero/activities/gathering-existing-knowledge/world-database-happiness