Lang geleden ontving ik een brochure met deze aansprekende titel: “Werk is er voor jou”. En zo is het volgens mij ook. En niet andersom. Werk is er voor jou, en werk is niet alleen maar een manier om geld te verdienen, en zo in je onderhoud te voorzien. Werken levert mensen een volwaardige plaats in een samenleving waarin iedereen meedoet, het biedt structuur in je dag, de trots en voldoening van het kunnen leveren van een bijdrage, en sociale contacten. Om maar wat te noemen.

Ik gun iedereen van harte dat je werk, in jouw baan of onderneming, behalve de financiële beloning nog wel wat meer brengt. Voor mij zijn de belangrijkste waarden in werk voldoening, zingeving, plezier, invloed, vrijheid, ontwikkeling en sociale contacten.

Het is dan ook van groot belang dat je je persoonlijke waarden kent, en stil staat bij hoe je jouw waarden in je werk zou kunnen realiseren. Door daar aandacht aan te geven, er met mensen over te praten, en je voor te stellen hoe jouw werkleven er uit zou zien als aan al jouw waarden voldaan zou zijn, kun je van een vaag idee tot een helder plan komen. Denk er de komende zomermaanden ‘es goed over na. Want iedereen heeft talenten, dromen en wensen. Maak er een plan van, stel jezelf haalbare doelen, en kom in actie. Een goede loopbaanprofessional kan je daarbij helpen. En in de literatuur en op Internet is ook tal van informatie beschikbaar over dit onderwerp.

Mensen die hun waarden in hun werk kwijt kunnen, ervaren hun werk als waarde-vol. Dat stemt vrolijk, en draagt in belangrijke mate bij aan werkgeluk. Wat weer leidt tot betere prestaties, lager ziekteverzuim en verloop, hogere salesopbrengsten (echt waar!) en tot wel 50% minder ongevallen op het werk. Bedenk je eens wat alleen daarvan al de positieve consequenties kunnen zijn in de bouw, of in de zorg!

Vervullend werk is een belangrijke sleutel naar welzijn en geluk. En wie wil dat nou niet? Ik zou het erg leuk vinden als me laat weten wat voor jou “waarde-vol” werk is. En hoe je dat voor elkaar krijgt. Want: Werk is er voor jou. Je reactie kun je hier achterlaten. Ik kijk ernaar uit!