Op 20 maart, afgelopen zondag, was het “World Happiness Day”. Ik heb wat met dat thema. In 2014 startte ik met de Executive Leergang “Rendement van Geluk” aan de Erasmus Universiteit, omdat ik erg benieuwd was naar wat de wetenschap allemaal weet en vindt van dit onderwerp. Een heleboel, kan ik je vertellen! Wat een interessante, boeiende opleiding was dat. In 2015 publiceerde ik mijn boek “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk” en vanaf die tijd verzorg ik regelmatig workshops over werkgeluk, en spreek en schrijf ik er over.
Geluk is natuurlijk een vrolijkstemmend onderwerp. Iedereen heeft er wel een beeld bij, een mening over, en kent geluk (of: het ontbreken ervan) uit zijn of haar eigen leven. Toch is er vanuit de wetenschap wel een eensluidende definitie, die gehanteerd wordt in al die publicaties en onderzoeken die de afgelopen jaren zijn verschenen: Geluk is de mate waarin een individu voldoening schept in het leven als geheel. Werkgeluk is daarvan dus een onderdeel (“domeinsatisfactie”, heet dat) en dat levert dan ook een kip-of-het-ei-dilemma op: Word je nou (on-)gelukkig van je werk, of maakt een gelukkig leven de kans op voldoening schenkend werk groter?
Het is het tweede. Geluk blijkt een grote invloed te hebben op succes. Gelukkige mensen hebben bijvoorbeeld vaker een relatie; niet doordat relaties mensen gelukkiger maken, maar doordat gelukkige mensen “aantrekkelijker” blijken, zo wijst onderzoek uit. En dat geldt ook voor werknemers. Mensen die gelukkiger zijn boeken betere resultaten op het gebied van relaties, gezondheid en werk. Zij ervaren meer positieve emoties en worden daardoor door hun omgeving gunstiger beoordeeld. Bovendien zijn zij in staat om hogere doelen te stellen, een groter uithoudingsvermogen aan de dag te leggen, en meer vertrouwen te hebben in zowel zichzelf als de mensen om hen heen.
Als je dus succesvol wilt zijn in je werk, loont het om eerst aandacht te schenken aan wat jou gelukkig maakt. Je kunt daarop door je eigen keuzes en gedrag invloed uitoefenen. Denk dus na over wat voor jou belangrijk en vervullend is. In het algemeen dragen de volgende activiteiten bij aan geluk:
- Iets belangeloos doen voor een ander. Dat kan vrijwilligerswerk voor een “goed doel” zijn, maar ook vriendelijk zijn naar anderen, of iemand helpen;
- Bijhouden van een dagboek, waarin je dagelijks noteert waarvoor je dankbaar en waarmee je blij bent (wel écht een tijdje consequent volhouden!);
- Buiten zijn, en – beter nog: Bewegen of sporten in de buitenlucht. Onderzoek laat zien dat het allemaal helpt.
Wil je meer weten over werkgeluk? Dan vind je mijn boek “Klein maar fijn, over kleinschaligheid en werkgeluk” misschien interessant. Het is bijna uitverkocht, maar er komt een herdruk. Of mogelijk is een workshop voor jouw team of bedrijf een optie. In beide gevallen kun je hier je interesse kenbaar maken, dan houden we je vrijblijvend op de hoogte en we beantwoorden graag je vragen.
Veel geluk!